Держдеп: США скасували надання $100 млн Афганістану через масштабну корупцію в державі

Дата:

США відмінили виділення фінансової допомоги Афганістану в сумі $100 млн і утримають виділення ще $60 млн через високий рівень корупції в державі. Про це повідомив Державний департамент США.

Кошти призначалися на фінансування великого енергетичного інфраструктурного проєкту. «Ми все ще виконуємо наші зобовʼязання, щоб завершити проєкт, який складається з пʼяти підстанцій та транспортної інфраструктури між Газні та Кандагаром, Каяки та Кандагаром. Ми будемо використовувати «позабюджетний» механізм уряду США з урахуванням нездатності уряду Афганістану прозоро керувати ресурсами уряду США», — йдеться в повідомленні Держдепу.

Крім того, США утримають заплановану допомогу в розмірі $60 млн «через нездатність уряду виконати критерії прозорості та підзвітності в управлінні державними фінансами». «Ми проти тих, хто використовує свої позиції влади та вплив, щоб позбавити народ вигоди від іноземної допомоги та процвітання у майбутньому», — наголосили в Держдепі.

Напередодні держсекретар США Майкл Помпео заявив, що Кабул використовує ресурси не за призначенням, і звинуватив членів уряду Афганістану в корупції та фінансових зловживаннях.

Через тиждень в країні відбудуться вибори, і чинний президент Афганістану Ашраф Гхані боротиметься за другий термін. У ЗМІ лунали версії, що очільник Афганістану спрямовує гроші США на власну передвиборчу кампанію.