«Талібан» зняв заборону з Червоного Хреста. Вони відновлять роботу в Афганістані

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Радикальний рух «Талібан» зняв заборону з Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) і гарантував організації безпеку. Найближчим часом організація відновить роботу в Афганістані, передає Reuters.

«Ісламський Емірат [Таліби] відновлює колишні гарантії безпеки МКЧХ в Афганістані і доручає всім моджахедам прокласти шлях для діяльності МКЧХ та дбати про безпеку працівників та обладнання цього комітету», — йдеться в заяві представника талібів Забіхулли Моджахеда.

У самому Червоному Хресті вже відреагували на слова «Талібану» і заявили, що співробітники організації вже розпочали роботу в усіх регіонах. Зокрема, ведеться діяльність з пошуку тіл загиблих і відвідин військовополонених.

Що сталося?

У квітні 2019 року рух «Талібан» заборонив роботу Міжнародного комітету Червоного Хреста і Всесвітньої організації охорони здоровʼя в Афганістані. МКЧХ звинуватили в тому, що він «не виконав свої домовленості», а ВООЗ ісламісти звинуватили в «підозрілих діях».

  • Представники радикального руху «Талібан» прибули до Москви на переговори про мирне врегулювання ситуації в Афганістані. Це сталося після того, як переговори з президентом США Дональдом Трампом були визнані «мертвими».
  • Американські військові підуть з пʼяти баз в Афганістані протягом 135 днів, що передбачено проєктом угоди між Сполученими Штатами і рухом «Талібан».