Премʼєр Канади Трюдо заявив, що не памʼятає, скільки разів ходив із чорним гримом на обличчі

Автор:
Марина Федорова
Дата:

Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо, якого звинуватили в расизмі, зізнався журналістам, що не може пригадати, скільки разів він носив чорний грим на обличчі. Про це повідомляє The Guardian.

Так Трюдо прокоментував скандал, який вибухнув після появи його фото з «блекфейс». Фото лідера Ліберальної партії зʼявилися в інтернеті менше ніж за пʼять тижнів до федеральних виборів 21 жовтня.

Що сталося?

18 вересня Time опублікував зображення Трюдо в костюмі Аладдіна — з темною шкірою і в тюрбані. Знімок був зроблений на заході 2001 року в приватній школі, де Трюдо працював учителем. Після виходу публікації премʼєр вибачився і заявив, що це був лише образ для вечірки в арабському стилі, і додав, що робити цього було не варто. Трюдо визнав, що фотографія справді має певний расистський підтекст, і сказав, що мав добре подумати.

Того ж дня був опублікований другий знімок, на якому Трюдо в гримі «блекфейс» виступає на шоу талантів у середній школі. Премʼєр пояснив, що загримувався для виступу з ямайською народною піснею, яку виконував відомий американський борець за громадянські права Гаррі Белафонте.

19 вересня Global News опублікував відео, на якому Трюдо махає рукою і показує язик на камеру, а його ноги і руки пофарбовані в чорний колір. Опозиційна Консервативна партія підтвердила, що відправила відео Global News, попередньо перевіривши його справжність.

Що говорить Трюдо?

Трюдо заявив журналістам, що не міг пригадати, як часто він використовував «блекфейс». «Я з обережністю ставлюся до цього через недавні фотографії, які я не запамʼятав», — сказав він журналістам у Вінніпезі. Речник премʼєр-міністра сказав, що він провів ранок, закликаючи кандидатів від лібералів і громадських лідерів вибачитися за те, що він зробив, «знаючи, наскільки расистським і шкідливим був цей скандал».

На думку політологів, інформаційна атака завдала шкоди іміджу Трюдо, а його шанси переобратися на другий термін тепер під великим питанням.