Суд відклав засідання у справі Богдана проти журналістів «Схем»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Шевченківський районний суд Києва відклав на 1 жовтня підготовче засідання за позовом голови Офісу президента Андрія Богдана проти журналістів програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший») та Національної суспільної телерадіокомпанії.

Суд задовольнив клопотання відповідачів, оскільки не всі сторони процесу отримали відзив про позовну заяву Богдана.

Як пише «Радіо Свобода», адвокати Богдана вимагали заборонити «Міжнародній антикорупційній асамблеї» вести трансляцію, оскільки «в судовому процесі можуть бути поширені відомості про особисте життя позивача». Суд відмовив захисту голови Офісу президента і дозволив транслювати засідання.

Адвокат «Радіо Свобода» заявив, що Богдан таким чином намагається юридично «убезпечити» себе від журналістів.

«В Офісі президента уже відкритим текстом говорять про те, що збираються «очищати четверту владу», очевидно, що інструментом цього обрано судові позови проти журналістів. Тим більше, рішеннями суду зручно прикривати своє небажання спілкуватися з журналістами-розслідувачами, і відповідати на їхні гострі питання. Журналісти «Схем» першими розповіли про бізнес Володимира Зеленського в Росії та випустили з десяток викривальних матеріалів про його команду і Богдана зокрема. Не дивно, що «Схеми» стали й одними з перших, яких голова Офісу президента потягнув у суд для «очищення», — сказав адвокат Анатолій Попов.

  • 22 серпня стало відомо, що голова Офісу президента Андрій Богдан подав позов до Шевченківського районного суду Києва проти журналістів-розслідувачів програми «Схеми» та Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). Позов подано щодо захисту честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації.
  • 11 квітня програма «Схеми» оприлюднила розслідування, в якому йшлося про те, що протягом двох останніх років Володимир Зеленський 11 разів літав до Женеви, коли там мешкав олігарх Ігор Коломойський, а після переїзду олігарха в Ізраїль улітку 2018-го Зеленський ще двічі злітав до Тель-Авіва. У кожній другій поїздці Зеленського супроводжував юрист олігарха Андрій Богдан, який зрештою став головним юридичним радником кампанії Зеленського на виборах президента.