Екснардепів «Опозиційного блоку» Вілкула та Колеснікова відпустили на поруки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишніх депутатів від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула та Дмитра Колесникова, яких раніше оголосили в розшук, відпустили на поруки.

Про це повідомляє «ТСН».

Засідання проходило в закритому режимі в Жовтневому суді Дніпра. Прокуратура вимагала взяти їх під арешт, але суд відмовив.

Зазначено, що інформацію про дату та час суду не приховували від преси.

У чому підозрюють Вілкула?

Кримінальне провадження проти Олександра Вілкула складається з двох епізодів. Перший стосується передачі в травні 2011 року ПАТ «Орджонікідзенський гірничо-збагачувальний комбінат» понад 30 га земельних ділянок. Ця земля була колективною власністю колгоспу-комбінату «Катеринівський» у Нікопольському районі Дніпропетровської області. Вілкул тоді був головою Дніпропетровської ОДА і, за версією слідства, не мав повноважень ухвалювати такі рішення. Це, за підрахунками ГПУ, завдало збитків держбюджету на 480 тис. грн.

Нардепа звинувачують у порушенні ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). Покарання передбачає до 3 років вʼязниці.

Цієї статті стосується і другий епізод — щодо зміни цільового призначення 45 га землі, якою володіла ТОВ «Арт Ленд». Компанія звернулася до Вілкула з проханням змінити цільове призначення сільськогосподарських земель на землі промислового призначення, не маючи необхідних для цього документів.

Вілкул, за даними слідства, особисто наказав голові Дніпропетровської РДА залагодити питання, хоча потрібних документів у фірми не було. Пізніше рішення затвердив уже сам Вілкул. Компанія повинна була компенсувати 8,172 млн грн за зміну цільового призначення, натомість заплатила 3,032 млн грн.

У чому підозрюють Колеснікова?

Колишнього нардепа Дмитра Колеснікова підозрюють у тому, що на посаді голови Агентства держмайна України він нібито зловживав службовим становищем і допустив відчуження виробничого та лабораторно-побутового корпусу держпідприємства «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості імені Я. Ю. Осади» у Дніпрі загальною площею майже 7 тис. кв. м.