Комітет Ради підтримав зняття недоторканності з нардепа Вілкула

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Комітет Ради підтримав зняття недоторканності з нардепа Вілкула

Гонтар Володимир / УНІАН

Регламентний комітет Верховної Ради визнав законним подання Генеральної прокуратури про зняття недоторканності з депутата парламенту від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула.

Кримінальне провадження проти Вілкула складається з двох епізодів. Перший стосується передачі у травні 2011 року ПАТ «Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат» понад 30 га земельних ділянок.

Ця земля була колективною власністю колгоспу-комбінату «Катеринівський» у Нікопольському районі Дніпропетровської області. Вілкул тоді був головою Дніпропетровської ОДА і, за версією слідства, не мав повноважень для прийняття таких рішень. Це завдало збитки держбюджету на 480 тис. грн.

Нардепа звинувачують у порушенні ч. 2 ст 364 (зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). Покарання передбачає до 3 років вʼязниці.

Цієї статті стосується і другий епізод — щодо зміни цільового призначення 45 га землі, якою володіла ТОВ «Арт Ленд». Компанія звернулася до Вілкула з проханням змінити цільове призначення сільськогосподарських земель на землі промислового призначення в обхід встановленої процедури.

Вілкул, за даними слідства, особисто наказав голові Дніпропетровської РДА узгодити це прохання, незважаючи на те, що компанія не мала документів для цього. Пізніше рішення затвердив вже сам Вілкул. Компанія повинна була компенсувати 8,172 млн грн за зміну цільового призначення, але заплатила 3,032 млн грн.

Луценко вніс подання на Вілкула 18 вересня. 3 жовтня Регламентний комітет підтримав подання ГПУ про позбавлення недоторканності депутата від «ПРО» Сергія Дунаєва. У понеділок, 8 жовтня, комітет погодився і передав до парламенту подання на іншого нардепа від «ПРО» Дмитра Колєснікова.