National Interest: Польща має великі плани на підготовку до війни з Росією

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Після анексії Криму Росією, Польща значно наростила видатки на оборону і втілює масштабну програму з оновлення власних збройних сил. Про це йдеться у статті National Interest «Не тільки F-35: Польща має великі плани на підготовку до війни з Росією».

«Хоча польський президент Анджей Дуда і намагається провадити більш авторитарну політику в Польщі, на відміну від націоналістів Австрії, Угорщини, Франції та Італії, він не підтримує Путіна [...] Польща, яка раніше перебувала під контролем Росії та Німеччини, тепер активно нарощує бойову міць», — зазначається у матеріалі.

Варшава оголосила «План технічної модернізації оборони» обсягом €43,2 млрд на 2017—2026 роки. Країна вже подала заявку на купівлю американських літаків F-35 та європейських танків «Леопард», а також замовила нові польські гвинтокрили.

«Польща дбає, щоб нові F-35 не можна було знищити ще на землі й планує закупити дві батареї Patriot PAC-3. Такі самі батареї купує і Румунія, і це створить «щит» ВПС від Чорного моря до Балтійського моря», — йдеться у статті.

Польща вже закупила двадцять М142 HIMARS за $414 млн. Також країна виробляє міномети та гаубиці для сухопутних сил. Військово-морські сили закуповують вертольоти AW-101, здатні перевозити до 40 військових, виявляти та знешкоджувати підводні човни. Майже $700 млн країна спрямовує на кіберзахист.

  • США і Польща домовилися про розміщення додаткових американських сил в шести місцях на території останньої. Зараз тривають переговори про розміщення сьомої армійської частини на території Польщі.
  • Посилення американських сил у Польщі було погоджено ще в липні. Тоді Дональд Трамп і президент Анджей Дуда підписали оборонну угоду, яка передбачає розміщення ще тисячі бійців США на ротаційній основі.