ЦРУ розсекретило документи про голубів-шпигунів. Вони мали літати над СРСР і знімати секретні обʼєкти

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Центральне розвідувальне управління США розсекретило деталі своїх програм, у яких тварин використовували як шпигунів під час холодної війни. BBC вивчило документи, опубліковані на сайті ЦРУ.

Розсекречені документи описують масштабну програму Центрального розвідувального управління, повʼязану з поштовими голубами — вони могли долати величезні відстані й повертатися додому. Голубів, як і інших птахів, передбачалося відправляти в СРСР для знімання секретних обʼєктів.

У ЦРУ голубів вчили переносити маленькі автоматичні фотокамери вагою 35 г і вартістю близько $2 тисяч. До середини 1970-х дослідники провели два тренувальні вильоти над Вашингтоном. Результати виявилися подвійними: деякі птахи зробили чудові знімки, інші — розлетілися.

До 1976 року в ЦРУ визначилися з місцем, де планувалося випускати голубів — це мало статися на ленінградській судноверфі, де виробляли передові радянські підводні човни. Чи вдалося здійснити операцію, в документах не повідомляється. Вже в 1978 році у розвідки виникли сумніви в надійності птахів-шпигунів.

  • Шпигунські програми ЦРУ з використанням тварин діяли в 1960-х і 1970-х роках. Їх розділили на три частини: перша займалася птахами, друга — дельфінами, третя — котами та собаками. Дані про програму «Акустичне кошеня» були розсекречені в 2001 році. До 1967 року ЦРУ витратило на ці програми понад $600 тисяч.
  • Президент США Дональд Трамп дозволив Центральному розвідувальному управлінню частково приховувати втрати серед цивільного населення від авіаударів США.