Музей у Нідерландах відмовився від терміну «Золоте століття» через колоніальне минуле країни

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Нідерландський Amsterdam Museum відмовився від використання в описі виставок терміна «Золоте століття». Він, на думку керівництва, не враховує політики тодішньої нідерландської держави по відношенню до власних колоній. Про це пише The Guardian.

«Золоте століття займає важливе місце в західній історіографії та тісно повʼязаний з національною гордістю. Але позитивні асоціації з таким терміном, такі як процвітання, мир і багатство, не охоплюють історичної реальності того часу. Термін ігнорує багато негативних сторін XVII століття, а саме бідність, війна, примусова праця та торгівля людьми», — заявив Том ван дер Молен, куратор напрямку XVII століття в музеї.

У відповідь на рішення Амстердамського музею депутат правлячої правоцентристської партії VVD Зохайр ель Яссіні розкритикував установу. «Спочатку ми повинні були змінити дорожні знаки, потім прибрати статуї, а тепер усе Золоте століття потрібно викинути на смітник? Переписувати історію — це трохи боягузтво», — сказав він.

Представник партії «Християнсько-демократичний заклик» Мішель Рог підтримав колегу. «Стирати минуле — нонсенс. Просто поясніть, що у Золотого століття теж були негативні сторони. У цьому немає нічого поганого», — запропонував Рог.

Що таке Золоте століття Голландії?

Золоте століття Голландії (Gouden Eeuw) — період в історії Нідерландів, протягом якого республіка досягла свого розквіту в торгівлі, науці та мистецтві. Максимальний розквіт економіки і культури Нідерландів припав на XVII століття. Уряд держави надавав великі свободи своїм громадянам у той час, коли економіка більшості європейських країн перебувала в стані стагнації. Багато письменників і вчених приїздили в Голландію заради можливості публікувати свої роботи та викладати в Лейденському університеті, взавдяки чому країна стала важливим центром науки.