Дослідження: Планета щорічно втрачає лісові райони площею як Велика Британія

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Щорічно планета втрачає обсяги лісового покриву, які можна порівняти з територією Великої Британії, пише The Guardian.

Згідно з дослідженням аналітичного центру Climate Force, рівень втрат досяг 26 млн га на рік, і за останні пʼять років він зростає швидкими темпами, незважаючи на зобовʼязання, взяті країнами в межах декларації ООН про ліси в 2014 році. Вона вимагала від країн удвічі скоротити вирубку лісів до 2020 року і відновити 150 млн га обезліснених площ. Кінцева мета декларації — зупинити вирубку лісів до 2030 року.

Незважаючи на це, темпи втрати лісів збільшилися на 43% з моменту прийняття декларації, тоді як найбільш цінні й незамінні тропічні первинні ліси вирубували зі швидкістю 4,3 млн га на рік.

У Латинській Америці, Південно-Східній Азії та Африці — основних регіонах тропічних лісів — щорічні темпи втрати лісового покриву помітно збільшилися з 2014 до 2018 року, порівняно з 2001—2013 роками. Хоча найбільші обʼємні втрати були в тропічній Латинській Америці, найбільші темпи вирубки лісів зафіксовані в Африці, де вони подвоїлися з менш ніж 2 млн га в рік до більш ніж 4 млн га.

Кліматологи побоюються, що вирубка призводить до «петлі зворотного звʼязку»: глобальне потепління висушує дерева, роблячи їх легкозаймистими і підвищуючи температуру, через яку вони швидше горять, що потім призводить до збільшення кількості вуглекислого газу, який сприяє підвищенню температури повітря.

Збереження наявних лісів, особливо в тропічних регіонах, а також відновлення пошкоджених районів, давно визнано одним з найбільш дешевих способів подолання кліматичної кризи. Вартість збереження ключових лісів у всьому світі оцінюють у десятки мільярдів доларів на рік порівняно з трильйонами, необхідними для переходу на низьковуглеводну інфраструктуру.