Звільнені моряки готові свідчити в російських судах по скайпу

Дата:
Звільнені моряки готові свідчити в російських судах по скайпу

Міністерство оборони України

Українські моряки, яких звільнили з російського полону і 7 вересня повернули на батьківщину, готові в режимі онлайн свідчити у справі в Росії. Про це на першій пресконференції моряків заявив командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування Денис Гриценко.

Він зазначив, що в Росії продовжують розслідувати справу проти них за ч. 3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин кордону, вчинений групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування).

«Слідство триває, але без моряків. Адвокати продовжують там працювати... Якщо буде потрібна наша присутність, будь ласка, ми будемо свідчити. На території Росії нас ніхто не чекає вже, скажімо так. Якщо буде продовження, то воно буде в режимі онлайн», — сказав Гриценко.

Омбудсмен Людмила Денісова раніше заявляла, що участь звільнених українських моряків на засіданнях суду РФ може бути дистанційною. «У Конституції написано, що країна своїх не видає», — додала Денісова.

  • 7 вересня відбувся обмін полоненими між Росією і Україною. З російських вʼязниць в Україну прибули 35 полонених, зокрема Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, а також моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • 24 українські моряки, яких звільнили під час обміну увʼязненими з Росією, отримають квартири в Одесі. Про це повідомляє пресслужба президента.
  • Кабінет міністрів виділить по 100 тис. грн грошової допомоги кожному з 35 українських політвʼязнів і військових моряків, яких звільнили з російських вʼязниць.