«Загрожує грошовому суверенітету». Франція обіцяє блокувати обіг криптовалюти Facebook Libra в Європі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Франції обіцяє заблокувати розвиток в Європі криптовалюти Libra, яку запускає соціальна мережа Facebook, повідомляє ВВС.

На їхню думку, валюта загрожує «грошовому суверенітету» урядів. Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер заявив, що Libra містить фінансові ризики і може використовуватися для зловживань.

Однак він не пояснив, як саме Франція може заблокувати обіг Libra в Європейському Союзі. Ле Мер заявив, що вже звʼязувався як з новими, так і з колишніми керівниками Європейського центрального банку щодо створення «публічної цифрової валюти» під егідою міжнародних фінансових інститутів.

«Libra становить системний ризик з того моменту, коли у тебе [Facebook] є два мільярди користувачів. Будь-яке порушення функціонування цієї валюти в управлінні її резервами може призвести до значних фінансових збоїв», — підкреслив Ле Мер.

Видання зазначає, що контроль над криптовалютою здійснюватиме одна з некомерційних асоціацій у Швейцарії. Влада країни заявила, що Libra може зіткнутися з суворими правилами, які зазвичай застосовуються до банків, на додаток до жорстких законів проти відмивання грошей.

  • На початку липня Facebook анонсувала власну криптовалюту Libra і електронний гаманець Calibra. Користуватися криптовалютой можна буде у Facebook Messenger, WhatsApp і в окремому додатку, робота над яким ще триває.
  • Пізніше міністри фінансів G7 заявили, що такі криптовалюти, як Libra Facebook, можуть дестабілізувати глобальну економіку і використовуватися для відмивання грошей або навіть для фінансування тероризму.