Нардепів-кнопкодавів пропонують штрафувати

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук опублікував президентський законопроєкт, яким пропонується штрафувати нардепів-кнопкодавів. Документ він оприлюднив у Facebook.

«Товариство, як і обіцяв вчора, направляю до комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України своє звернення з вимогою дозволити розібратись із ситуацією із зафіксованими фактами «кнопкодавста» у стінах парламенту та надати їм правову оцінку. Окремою опцією реєструю власний проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України», — написав Стефанчук.

Законопроєктом пропонується карати депутатів за неперсональне голосування штрафом від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на сьогодні становить близько 50—85 тисяч гривень. Апарату Верховної Ради, в разі прийняття цієї ініціативи, буде доручено стежити за голосуванням депутатів і виявляти кнопкодавів.

  • 10 вересня рух «ЧЕСНО» зафіксував першого нардепа, який вдався до неперсонального голосування в новому парламенті. Ним виявився мажоритарник-самовисуванець з Донеччини Олександр Ковальов.
  • Другим депутатом, якого викрили у кнопкодавстві в новій Верховній Раді, став нардеп від «Слуги народу» Сергій Литвиненко.
  • У партії «Слуга народу» вибачилися за своїх депутатів Сергія Литвиненка та Олену Копанчук, які кнопкодавили цього тижня. Зі свого боку депутати-кнопкодави «визнали власну поведінку неприпустимою й пообіцяли виправити помилку, віддавши свою місячну зарплатню на благодійність», повідомили в партії.