Рада ухвалила законопроєкт про держпідтримку кіно

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Народні депутати ухвалили в цілому законопроєкт № 1074, який передбачає забезпечення стабільного фінансування кінематографії в Україні шляхом закріплення захищених статей державного бюджету.

Законодавчий акт спрямований на збільшення кількості фільмів, які будуть вироблені в Україні, розвиток сучасної інфраструктури для виробництва телевізійних фільмів і серіалів, а також на залучення іноземних інвестицій у цю галузь, збільшення робочих місць і надходжень до бюджету за рахунок виробництва кінопродукції в Україні.

Закон внесено до Бюджетного кодексу України. Він передбачає забезпечити стабільне фінансування кінематографії в Україні шляхом закріплення захищених статей державного бюджету; змінити підходи до державного фінансування кінематографії та створити відповідні механізми для залучення приватних коштів у зазначену галузь.

  • Комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів 9 вересня запропонував Верховній Раді ухвалити законопроєкт № 1058 «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні».
  • Закон «Про державну підтримку кінематографії» ухвалили в 2017 році. Колишній президент Петро Порошенко наклав на нього вето та віддав на доопрацювання. Сам законопроєкт називали проривом для вітчизняної кіноіндустрії, бо він став результатом спільної праці представників кіноспільноти та в багатьох пунктах переймав досвід роботи іноземних кіноіндустрій. Станом на вересень 2019 року закон про держпідтримку кіно не працює. Для того щоб він почав діяти, потрібно внести зміни до Бюджетного кодексу.