У Нью-Йорку вшановують пам`ять жертв теракту 11 вересня. Сьогодні 18-та річниця трагедії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Нью-Йорку вшановують пам`ять жертв теракту 11 вересня. Сьогодні 18-та річниця трагедії

Gary Hershorn / Getty Images

Сьогодні, 11 вересня, — 18-та річниця масштабних терактів в США. Цього дня у 2001 році терористи-смертники аль-Каїди спрямували літаки на два хмарочоси Всесвітнього торгівельного центру в Нью-Йорку, внаслідок чого загинуло майже 3000 людей. Пожежникам знадобилося 100 днів, щоб погасити всі осередки пожеж. Усього рятувальникам довелося просіяти 1 млн тонн уламків та сміття у пошуках речей, що належали жертвам теракту. Вони знайшли 144 обручки. Понад три тисячі дітей втратили когось із батьків.

З самого ранку меморіал на місці зруйнованих башт-близнюків World Trade Center у Нью-Йорку закритий для відвідувачів. Туди пускають лише родичів загиблих для вшанування пам`яті.

Spencer Platt / Getty Images

В цей день також відбуватиметься щорічна церемонія зачитування імен всіх 2983 загиблих у Нью-Йорку, Пенсильванії та Вашингтоні. Дванадцятеро з них були українського походження — пожежний Іван Скала, який загинув в одній з башт, рятуючи людей, Олег Венгерчук, який працював там, Олена Белеловська, Олександр Брагінський, Марина Геруберг, Геннадій Боярський, Юрій Мучинський, Володимир Савінкін, Борис Халіф, Людмила Ксідо, Ігор Зукерман, Тетяна Бакалінська. Їхні імена також будуть зачитані сьогодні.

Spencer Platt / Getty Images

Ввечері на місці меморіалу запалають два потужні промені світла, символізуючи два зруйнованих внаслідок теракту хмарочоси. Президент США Дональд Трамп візьме участь у церемонії вшанування у Пентагоні. У липні цього року президент США Дональд Трамп видав указ про безтермінове продовження фінансування Фонду компенсацій жертвам терактів 9/11.

Vural Elibol / Anadolu Agency via Getty Images

Посольство України у США висловило солідарність України із американським народом у вісімнадцяту річницю терактів.

«У цей день Україна пам’ятає силу американського народу, його хоробрість та солідарність, і розділяє пошану загиблим у спільній молитві», — написали українські дипломати на сторінці посольства у Facebook.