Прем’єр Нової Зеландії вибачилась за скандал із сексуальними домаганнями у своїй партії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Прем’єр-міністр Нової Зеландії, лейбористка Ясінда Ардерн вибачилась за необ’єктивне розслідування скандалу з сексуальними домаганнями, у яких звинуватили одного із членів її партії, ім’я якого не називають. У зв’язку з цим інцидентом 11 вересня також подав у відставку голова Лейбористської партії Найджел Говорт, повідомляє Reuters.

Що трапилося?

Торік 19-річна волонтерка Лейбористської партії звинуватила члена партії в сексуальних домаганнях, вчинених у приватному помешканні, і повідомила про це партійному керівництву. Дівчина заявила, що зазнала нападу від члена партії на приватній зустрічі в його житлі на початку 2018 року.

Вона стала одною з семи осіб, які подали офіційні скарги щодо члена партії, імʼя якого не називається. Потерпілі заявили про знущання, залякування та сексуальні домагання.

Як відреагували в Лейбористській партії?

Голова партії Говорт заявив, що в політичній силі розглядали скарги, але не знали, що йдеться про сексуальні домагання, тому що не були надані докази. Партія провела розслідування і дійшла висновку, що дисциплінарні заходи щодо колеги не потрібні, але минулого місяця Ардерн наказала провести повторний розгляд справи через нові скарги. Після цього Говорт подав у відставку.

«Від імені Лейбористської партії я вибачаюся перед скаржниками за спосіб розгляду цієї справи. Заявити про сексуальне насильство досить складно; додаткового стресу додає спосіб, у який ці заяви можуть розглядатися, і це неймовірно засмучує», — сказала Ардерн після прийняття відставки партійного голови Найджела Говорта.

Прем’єр зазначила, що не була проінформована членами партії про сексуальний характер скарг, хоча неодноразово просила про це. Вона вивчила частину листів зі скаргами, надісланих партії, і виявила їх «надзвичайно серйозними» та стресовими для скаржників. Як повідомляє The Guardian, наразі скаржники не розкривають, чи подали вони заяви проти члена партії до поліції.

Це не вперше, коли новозеландських лейбористів звинувачували у небажанні розслідувати сексуальні злочини всередині партії. Як повідомляли The Guardian у 2018 році, на молодіжному літньому таборі Лейбористської партії одного з учасників звинуватили в домаганнях до чотирьох інших учасників. Справу досі розглядають у суді.