У школах штату Нью-Йорк оголошуватимуть хвилини мовчання за загиблими в теракті 9/11. Губернатор підписав закон

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Губернатор штату Нью-Йорк (США) Ендрю Куомо підписав закон, за яким усі муніципальні школи щороку 11 вересня оголошуватимуть хвилину мовчання за загиблими під час теракту 2001 року. Про це повідомляє CNN.

За задумом влади, новий закон сприятиме «діалогу й освіті в класі» та прищеплюватиме дітям розуміння про те, що сталося у 2001 році.

«11 вересня [2001 року] став одним із найтемніших періодів в історії цієї держави та цієї нації. Ми зобовʼязані тим, кого ми втратили, і незліченним героям, які того дня не злякалися небезпеки, і тим, хто після цього робив усе можливе, щоб памʼять про жертв жила», — сказав Куомо.

Теракти 11 вересня

Серія з чотирьох скоординованих терактів, скоєних у Сполучених Штатах Америки членами терористичної організації «Аль-Каїда» 11 вересня 2001 року. Тоді терористи захопили чотири рейсові пасажирські авіалайнери та спрямували два з них у вежі Всесвітнього торгового центру, розташовані в південній частині Манхеттена в Нью-Йорку.

Третій літак спрямували в будівлю Пентагону, розташовану неподалік від Вашингтона. Пасажири і команда четвертого авіалайнера спробували перехопити керування літаком у терористів, проте літак впав у полі на території штату Пенсильванія. Крім 19 терористів, внаслыдок атак загинули 2 977 осіб, ще 24 пропали безвісти. Теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв.

Халід Шейх Мохаммед вважається ідеологом цих терактів, який запропонував Усамі бен Ладену здійснити їх. Під час судових слухань Шейх Мохаммед узяв всю відповідальність за теракти на себе. The Wall Street Journal писала, що він готовий піти на угоду зі слідством в обмін на можливість уникнути смертної кари.

  • Військова комісія США призначила на 11 січня 2021 судове засідання щодо Халіда Шейха Мохаммеда та ще чотирьох обвинувачуваних в організації терактів 9/11. Судовий процес відбуватиметься у секції Кемп Джастіс військової бази США Гуантанамо на Кубі — там зазвичай засідають військові трибунали.
  • 20 червня архівісти оприлюднили близько 2,5 тис. фотографій, знятих майже одразу після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. Вони купили на розпродажі CD-диски, на яких були знімки з так званого Граунд Зіро — ділянки, де раніше стояв зруйнований у 2001 році Всесвітній торговий центр.