WSJ: Ідеолог терактів 11 вересня готовий cвідчити проти Саудівської Аравії, щоб уникнути страти

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Організатор терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку Халід Шейх Мохаммед готовий піти на угоду зі слідством в обмін на можливість уникнути смертної кари. Про це пише The Wall Street Journal.

Заради збереження життя Халід Шейх Мохаммед готовий дати свідчення про причетність до терактів Саудівської Аравії. За даними газети, обвинувачений надіслав листа з Гуантанамо до Федерального суду Манхеттена, який розглядає колективний позов родичів загиблих в результаті терактів. Позивачі звинувачують Саудівську Аравію у фінансуванні терористичного угруповання «Аль-Каїда», яка організувала теракти 11 вересня. В рамках цього процесу захист позивачів вимагає допитати трьох із пʼяти затриманих у цій справі.

Теракти 11 вересня

Серія чотирьох скоординованих терактів, скоєних у Сполучених Штатах Америки членами терористичної організації «Аль-Каїда» 11 вересня 2001 року. Тоді групи терористів захопили чотири рейсові пасажирські авіалайнери. Викрадачі спрямували два з цих літаків у вежі Всесвітнього торгового центру, розташовані в південній частині Манхеттена в Нью-Йорку.

Третій літак спрямували в будівлю Пентагону, розташовану неподалік від Вашингтона. Пасажири і команда четвертого авіалайнера спробували перехопити керування літаком у терористів, проте літак впав у полі на території штату Пенсильванія. Крім 19 терористів, в результаті атак загинуло 2977 осіб, ще 24 пропали безвісти. Теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв.

Халід Шейх Мохаммед вважається ідеологом цих терактів, який запропонував їх здійснення Усамі бен Ладену. Під час судових слухань Шейх Мохаммед взяв всю відповідальність за теракти на себе.