Сущенко: Моє затримання — це спецоперація ФСБ, яку розробляли понад рік

Дата:
Сущенко: Моє затримання — це спецоперація ФСБ, яку розробляли понад рік

Пресслужба президента України

Звільнений український журналіст Роман Сущенко, якого в Росії звинуватили в шпигунстві і засудили до 12 років вʼязниці, розповів на першій пресконференції про свою кримінальну справу. Він заявив, що це була спланована спецоперація ФСБ, яка готувалася близько року.

«Це була продумана, брутальна спецоперація, яка планувалася і розроблялася, можливо, більш ніж рік. Це було роботою російських спецслужб, і, зрозуміло, для мене це стало несподіванкою», — розповів Сущенко.

Він додав, що його звинувачували у зборі інформації, яка була в росіян державною таємницею. Подробиці сфабрикованої в Росії справи розповів журналістам адвокат Сущенка Марк Фейгін.

«Романа звинуватили за статтею 276 в шпигунстві на користь України. Епізодами стали три зустрічі з відомою Роману особою, представником Росгвардії. Ці розмови записувалися, чоловік діяв під контролем ФСБ. Романа у все це втягнули, зробили так, щоб вони спілкувалися. Людина ця його запрошувала постійно в Москву і з цього виникла справа, Романа затримали 30 вересня, звинуватили у статті 276 й ухвалили вирок. Ішлося справді про бойові дії на Донбасі. Роману інкримінували, що він намагався отримати секретні відомості, які лягли в основу справи», — розповів Фейгін.

Він додав, що захист Сущенка буде оскаржувати його кримінальну справу і звинувачення у міжнародних інстанціях.

  • Журналіста Сущенка затримали в Москві 30 вересня 2016 року. Представники ФСБ заявили, що Сущенко — український шпигун і збирав інформацію про діяльність Збройних сил РФ і Росгвардії. Російський суд дав йому 12 років колонії. 8 жовтня 2018 року його етапували в колонію в Росії.
  • 7 вересня Україна і Росія обмінялися полоненими за формулою «35 до 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, а також моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • Звільнені моряки зібрали гроші для засудженого в Росії активіста Костянтина Котова, який підтримував їх під час перебування в СІЗО.