Звільнені моряки зібрали кошти для засудженого в Росії активіста Котова, який підтримував їх під час перебування в СІЗО

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Звільнені моряки зібрали кошти для засудженого в Росії активіста Котова, який підтримував їх під час перебування в СІЗО

Костянтин Котов на одній із акцій у Росії

Facebook / Konstantin Kotov

Українські військові моряки, звільнені з російського увʼязнення під час обміну, зібрали кошти на допомогу засудженому в Росії активісту Костянтину Котову. Про це повідомив адвокат моряків Микола Полозов.

Моряки зібрали для російського активіста 12 400 гривень та 25 850 рублів. Гроші передадуть через російську журналістку та правозахисницю Вікторію Івлєву.

За словами Полозова, Котов підтримував моряків під час їхнього увʼязнення. Він допомагав із передачами в московське СІЗО, приходив до українців на суди, а також виходив на пікети на підтримку затриманих українців та кримських татар. Пізніше Котова затримали та звинуватили за статтею про «неодноразове порушення порядку проведення зібрань або мітингів». Активіста засудили в Росії до 4 років позбавлення волі.

Полозов додав, що моряки зібрали кошти «на знак подяки за його підтримку в той момент, коли вони самі перебували в тюрмі».

Про Костянтина Котова також згадав звільнений політвʼязень Олександр Кольченко, коли виступав на пресконференції в Києві 10 вересня. Він говорив про те, що підтримує його та інших росіян, які опинилися за ґратами через критику влади.

  • 5 вересня Тверський суд Москви засудив громадянського активіста Костянтина Котова до 4 років колонії загального режиму за «неодноразове порушення правил проведення мітингів».
  • Російський активіст Костянтин Котов неодноразово публічно висловлювався на підтримку українських військовополонених моряків. Також Котов регулярно заявляв про підтримку українських політвʼязнів Павла Гриба й Олега Сенцова. Він був присутній на багатьох судах, виходив на пікети з вимогою звільнити увʼязнених і займався організацією передачі продуктів захопленим українським морякам у СІЗО Москви.
  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.