У Москві суд на 4 роки відправив до колонії активіста Котова, який підтримував українських вʼязнів Кремля

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Тверський суд Москви увечері 5 вересня засудив громадянського активіста Костянтина Котова до 4 років колонії загального режиму за «неодноразове порушення правил проведення мітингів». Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Суд встановив: Котов неодноразово порушував правила проведення публічних заходів протягом попередніх 180 діб», — заявив суддя Станіслав Мінін.

Активісту інкримінували участь в акціях на підтримку аспіранта МДУ Азата Міфтахова 2 березня, а також на підтримку журналіста Івана Голунова 12 червня. Крім того, згідно з матеріалами справи, 15 липня у Facebook Котов закликав виходити на акцію на підтримку незалежних кандидатів на виборах до Московської міської думи, а 10 серпня його затримали під час мітингу на проспекті Сахарова. Прокуратура напередодні затребувала для нього 4 роки і 6 місяців колонії загального режиму.

Зазначена стаття Кримінального кодексу Росії відома як «Дадінська» — за імʼям опозиційного активіста Ільдара Дадіна, який став першим засудженим за нею. Котов прийшов на оголошення вироку у футболці із зображенням засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Костянтин Котов свою вину не визнав і у своєму останньому слові в суді заявив, що судять не його, а «право на свободу зібрань».

«Декого, зокрема й мене, судять за кримінальною статтею — за те, що я неодноразово намагався висловити свій протест. Я вважаю, що цими діями режим сам собі риє могилу. Якщо легальні форми протесту заборонені, рано чи пізно на вулицях міста ми побачимо не мирні акції, а повстання доведених людей. Я цього не хочу. Ніхто з тих, хто виходив зі мною на мирні заходи, теж цього не хоче. Тому треба боротися до останнього за наше і ваше право та не забувати тих, кого за цю боротьбу позбавили свободи», — сказав Котов.

Вирок викликав обурення у багатьох присутніх в залі суду. І вже сьогодні зранку під Тверським судом Москви зібралися активісти і небайдужі росіяни з вимогою звільнити Костянтина Котова.

«На вулиці біля будівлі Тверського суду всі продовжують вимагати: “Свободу Котову!” Ніхто не розходиться», — написала одна з активісток у Facebook.

  • Російський активіст Костянтин Котов неодноразово публічно висловлювався на підтримку українських військовополонених моряків. Також Котов регулярно заявляв про підтримку українських політвʼязнів Павла Гриба й Олега Сенцова. Він був присутній на багатьох судах, виходив на пікети з вимогою звільнити увʼязнених і займався організацією передачі продуктів захопленим українським морякам у СІЗО Москви.