Голова НАЗК Мангул: Детективи НАБУ хочуть отримати необмежений доступ до декларацій

Дата:
Голова НАЗК Мангул: Детективи НАБУ хочуть отримати необмежений доступ до декларацій

Гонтар Володимир / УНИАН

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) хочуть отримати повний доступ до реєстру декларацій, який є в розпорядженні Національного агентства з питань запобігання корупції. Про це в інтервʼю theБабелю заявив голова НАЗК Володимир Мангул.

За його словами, закон про захист персональних даних не дозволяє НАБУ мати повний доступ до реєстру декларацій. Зараз детективи агентства працюють з деклараціями за запитом і з дозволу НАЗК.

За законом, власником або розпорядником бази персональних даних можуть бути підприємства всіх форм власності, а також державні органи, які обробляють персональні дані відповідно до закону. Але якщо власником бази персональних даних є орган державної влади, то її розпорядником, крім цих органів, може бути лише підприємство державної або комунальної форми власності, що належить до сфери управління цього органу.

«Законодавство про захист персональних даних не дозволяє нам відкрити його так, як цього хоче НАБУ — детективи хочуть прямий і повний доступ до закритих даних всього масиву електронних декларацій, зокрема до персональних даних третіх осіб, які взагалі не повʼязані з фігурантами кримінальних справ», — заявив Мангул.

Він також додав, що реєстр електронних декларацій слід перенести на сервери НАЗК (зараз агентство орендує обладнання у Держспецзвʼязку) і модернізувати форму декларацій.

  • 10 вересня з приводу доступу до баз декларацій розгорівся скандал. Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що один зі співробітників НАЗК копіював особисті дані з декларацій керівництва Київського теруправління ДБР (11 осіб), Генпрокуратури, суддів і депутатів Верховної Ради.