Парламент зробив крок до створення Офісу генерального прокурора

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт про реформу органів прокуратури. За вказане рішення проголосували 287 нардепів.

Законопроєкт передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генпрокуратури, ліквідацію військової прокуратури та посади головного військового прокурора, а також скорочення з 15 до 10 тисяч максимальної кількості працівників органів прокуратури.

Також документ пропонує створити нову структуру органів прокуратури після проведення атестації прокурорів, ліквідацію військових прокуратур з одночасним наданням генеральному прокурору права у разі необхідності створювати спеціалізовані, обласні й окружні прокуратури.

Крім того, законопроєкт пропонує надати генпрокурору повноваження затверджувати стратегію розвитку прокуратури; систему оцінки якості роботи прокурорів; порядок оцінки і регулювання навантаження на прокурорів; порядок розгляду скарг на роботу прокурорів.

На посаду генерального прокурора пропонується призначати громадянина України, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше пʼяти років.