Апарат Ради виступив проти створення Офісу генпрокурора та ліквідації військової прокуратури

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради вважає необґрунтованим перейменування Генеральної прокуратури в Офіс генерального прокурора. Про це йдеться у висновках щодо законопроєкту про реформування органів прокуратури.

Перейменування ГПУ

«Це поняття не має навіть офіційного тлумачення у робочих словниках Інституту мовознавства імені О. О. Потебні. На порталі української мови та культури поняття «офіс» визначається як «установа; контора, канцелярія; представництво компанії, якої-небудь фірми, підприємства; канцелярська служба, службове приміщення». Тобто вказаний термін не має нічого спільного зі сферою правосуддя та системою державних органів в Україні», — йдеться у висновках.

Крім того, управління наголошує, що якщо для позначення найвищого органу в системі прокуратури використовувати термін «Офіс генерального прокурора», складатиметься враження, що всі інші структурні підрозділи та керівники цього органу лише забезпечують діяльність генпрокурора.

Ліквідація військової прокуратури

Також управління виступає проти ліквідації військової прокуратури. На думку експертів, хоча військові прокуратури виконують загальні функції органів прокуратури, вони здійснюють це у специфічній, воєнній сфері правовідносин. Це має особливе значення в умовах окупації частини території України і проведення операції об’єднаних сил на сході держави.

«Тоді як у зв’язку з ліквідацією військових прокуратур буде зруйнована система підготовки військових прокурорів з певним рівнем знань військового законодавства і військової специфіки (озброєння та бойова техніка, порядок користування військовим майном, порядок підлеглості, стратегія і тактика військових дій тощо), що може призвести до зниження якості досудового слідства у певних категоріях справ та рівня захисту прав і свобод військовослужбовців, а також державних і громадських інтересів у сфері оборони держави», — йдеться у висновках.

Проти чого ще виступає управління?

Управління також розкритикувало надання права генпрокурору самостійно утворювати або ліквідовувати та будь-яким чином реорганізовувати обласні чи окружні прокуратури. Експерти вважають, що це створить масштабні корупційні ризики.

Також юристи управління виступають проти зменшення граничної кількості працівників прокуратури з 15 до 10 тисяч осіб. На думку юристів, це збільшить «і без того надмірне» навантаження на прокурорів.