В Україні знову працює мобільний додаток «ВКонтакте»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Розробники додатку соцмережі «ВКонтакте» навчилися обходити блокування українських операторів. Про це пише видання Liga. Tech.

Наразі зайти в мобільний застосунок «ВКонтакте» можна через мережу практично будь-якого провайдера. Видання провело експеримент, під час якого зʼясувалося, що зайти в мобільний застосунок соцмережі вдалося через Vodafone, «Київстар» та lifecell. Опитані редакцією користувачі розповіли, що якщо до липня цього року в додаток «ВКонтакте» на пристроях з операційною системою iOS без VPN-застосунків зайти було неможливо, то з середини літа це можна зробити й без VPN — як через мобільний інтернет, так і через Wi-Fi.

У компанії «Воля» зазначили, що у користувачів пристроїв з операційною системою Android можливість обходити блокування з’явилася в 2017 році. Застосунок використовує вбудований VPN-сервіс. Оператори та провайдери нічого не можуть з цим зробити. Цю інформацію підтвердили і в «Укртелекомі».

«Так, додаток працює завдяки вбудованому VPN. Зараз фахівці компанії працюють над технічним розв’язанням проблеми. Думаю, протягом кількох тижнів вирішимо», — розповів директор з корпоративних комунікацій «Укртелекому» Михайло Шуранов.

У пресслужбі мобільного оператора Vodafone зазначили, що «на сьогодні немає інструментів, щоб обійти цей «обхід».

  • Музика грузинської співачки Ніно Катамадзе недоступна на сервісах «Яндекс.Музыка», сайті «ВКонтакте» і російських медіаплеєрах iTunes і Google Play Music.
  • Російська компанія Mail.Ru, що володіє заблокованими в Україні соцмережами «ВКонтакте» та «Одноклассники», планує за замовчанням встановлювати свої додатки на гаджети китайської Huawei. Наразі обидва гіганти технологічного сектора проводять переговори.