Луценко: Україна не має права видати Цемаха Нідерландам через положення Конституції

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Українська сторона не має права видати Нідерландам бойовика «ДНР» та фігуранта справи про катастрофу МН17 Володимира Цемаха. Про це написав ексгенпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook.

«Українська сторона відклала обмін і зробила (вже після моєї відставки) все можливе в ситуації, яка склалася. Допит Цемаха відбувся. Від угоди зі слідством він відмовився. Видати його Нідерландам ми не маємо права через положення Конституції. Судити його голландці зможуть так само, як з березня 2020 судитимуть перших 4 підозрюваних — заочно», — зазначив Луценко.

Він також додав, що «цю карту образи голландського суспільства буде розігрувати Путін і його підспівувачі в Європі». «Їхня ціль — зняти санкції ЄС проти РФ, які були введені саме після збиття МН17. Протидія цьому — завдання вищого керівництва держави і МЗС», — сказав колишній генеральний прокурор.

  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, а також моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок написав у відкритому листі, що Нідерланди жалкують про видачу Володимира Цемаха Росії в рамках обміну. За словами Блока, Україна передала Цемаха під тиском Москви.
  • 5 вересня Київський апеляційний суд прийняв рішення про звільнення з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 Володимира Цемаха під особисте зобовʼязання.
  • Депутати Європейського парламенту звернулися з листом до президента Володимира Зеленського. У ньому вони просять не видавати Росії бойовика Володимира Цемаха в рамках обміну увʼязненими, оскільки він є головним підозрюваним у справі про збитий MH17.