Влада Нідерландів шкодує, що Цемаха видали Росії: глава МЗС Стеф Блок написав відкритого листа

Дата:
Влада Нідерландів шкодує, що Цемаха видали Росії: глава МЗС Стеф Блок написав відкритого листа

Нідерланди жалкують, що бойовика «ДНР», фігуранта справи про катастрофу МН17 Володимира Цемаха видали Росії в рамках обміну. Про це міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок написав у відкритому листі на імʼя президента і парламенту країни.

За словами Блока, Україна передала Цемаха в ході обміну під тиском Москви. «Кабінет міністрів глибоко шкодує про те, що під тиском Російської Федерації пан Цемах став частиною обміну полоненими і в даний час знаходиться в Росії. Уряд нагадує, що Росія зобовʼязана співпрацювати на підставі резолюції РБ ООН 2166», — йдеться в листі.

Блок розповів, що перед видачею Цемаха Україна і Нідерланди провели ряд консультацій на вищому рівні. «Уряд закликав відповідні українські органи влади не робити Цемаха частиною обміну увʼязненими», — написав глава МЗС.

Він також додав, що українська влада відклала обмін на деякий час, щоб дати можливість прокуратурі допитати Цемаха.

Блок додав, що розслідування кримінальної справи про падіння МН17 буде продовжено. «Звинувачення зазначило, що видача Цемаха не матиме жодних наслідків для процесу, який розпочнеться 9 березня 2020 року», — йдеться в листі.

Раніше генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке заявляв, що суд над підозрюваними в причетності до краху МН17 почнеться о 10:00 9 березня 2020 року в Гаазі.