Італія дозволила причалити німецькому кораблю з біженцями, що тиждень очікував у морі під час шторму

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Італія дозволила причалити німецькому кораблю з біженцями, що тиждень очікував у морі під час шторму

Facebook / LIFELINE

Італійська поліція захопила німецьке рятувальне судно з біженцями з Лівії, яке перебувало в морі через шторми і просило дозволу увійти до внутрішніх вод Італії. Після тижня очікування пасажири зможуть вийти на берег, повідомляє Reuters.

Екіпаж корабля Eleonore, що належить німецькій благодійній організації Mission Lifeline, вирішив причалити до найближчого — італійського — порту ще тиждень тому. Але міністр внутрішніх справ країни, лідер крайньо правої партії Lega Nord Маттео Сальвіні заборонив пускати судно в межах політики «закритих дверей» щодо іноземців, які шукають притулку.

«Після восьми днів очікування безпечної гавані, після незліченних спроб переконати держави потурбуватися про 104 людини, сьогодні вночі погода вирішила проблему», — прокоментував дозвіл на причалення капітан німецького судна. За його словами, екіпаж був готовий оголосити тривогу через побоювання за стан пасажирів, які багато днів очікували в морі в умовах шторму.

Зазначають, що протягом останнього року велика кількість суден благодійних проєктів боролися за привезення врятованих у морі мігрантів до берегів Італії, тоді як Сальвіні проводив жорстку лінію заборони на прийом іноземців. Наразі міністр може втратити свою посаду через розпад урядової коаліції з партією «Рух пʼяти зірок».

«Закони та порядки мають поважатися. Якщо хтось думає, що зможе ігнорувати їх без наслідків, то робить велику помилку. Я роблю і робитиму все можливе для захисту Італії», — заявив Сальвіні.

Про що йдеться?

Минулого тижня корабель німецьких благодійників підібрав сотню біженців із надувного човна, що тонув за 50 км від берегів Лівії. Як повідомляли Deutsche Welle, лівійців урятували «в останню хвилину», проте екіпаж не отримав дозволу на причалення від Євросоюзу. Команда корабля вирішила в разі небезпеки для життя пасажирів причалити до найближчого порту. Біженці, яким перед початком подорожі погрожувала берегова охорона Лівії, були виснажені від голоду і спраги. Серед них перебувало 30 дітей, половина яких вирушили у плавання без батьків.

  • В Італії заарештували мера міста, який 20 років приймав мігрантів. Міністерство внутрішніх справ планувало їх виселити.
  • В Італії заборонили мігрантам сходити на берег із судна, на якому перебувало близько 130 осіб. Через тиждень їм дозволили зійти на берег італійського острова Лампедуза.