Віцеспікер уряду Азарова Калєтнік позиватиметься до прокурора Горбатюка

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Колишній віцеспікер Верховної Ради часів Януковича Ігор Калєтнік має намір судитися з прокурорами, які нібито сфабрикували його справу. Про це заявила його адвокатка Ірина Залюбовська.

«Мною подана заява до Державного бюро розслідувань, навіть дві заяви — до слідчого щодо розповсюдження персональних даних і до прокурора, який був протягом трьох років керівником групи прокурорів, це Нескородяний Андрій Миколайович. Заява подана ще у грудні 2018 року щодо невиконання судового рішення», — зазначила Залюбовська.

За її словами, стаття, за якою проходив Калєтнік, давно декриміналізована. Адвокатка повідомила, що є рішення двох судів, які доводять його невинуватість. Зокрема, у травні Печерський районний суд Києва задовольнив скаргу представника Калєтніка та зобовʼязав Генпрокуратуру скасувати його розшук.

«А зараз обговорюється питання про звернення до ДБР щодо вчинення злочину Горбатюком через незаконне кримінальне переслідування та невиконання судових рішень», — додала Залюбовська.

«Нагадаю, що обставини прийняття законів 16 січня розслідувались департаментом Горбатюка протягом пʼяти з половиною років. Стаття, за якою проходив Ігор Калєтнік, давно декриміналізована (у травні 2014 року). За цей час прокурори не змогли знайти складу злочину в діях тодішнього віцеспікера Калєтніка», — написала адвокатка у Facebook.

Про що йдеться?

16 січня 2014 року Верховна Рада в «ручному режимі» ухвалила пакет з 11 скандальних законів і однієї постанови, розроблених депутатами від ПР Володимиром Олійником і Вадимом Колесніченком. Через ухвалення «диктаторських законів» Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за ст. 364 ч. 2 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу.

Досудове засідання завершилося в липні 2015 року, а про підозру фігурантам справи оголосили в жовтні того ж року. Серед підозрюваних опинилися Віктор Янукович, 15 колишніх народних депутатів, які були членами лічильної комісії в день голосування законів, зокрема Ігор Калєтнік, Олександр Єфремов, Володимир Олійник, Сергій Гордієнко, Олександр Стоян. Справу стосовно Михайла Чечетова закрито у звʼязку з його самогубством.

  • 31 серпня стало відомо, що Генеральна прокуратура України вирішила закрити кримінальне провадження проти колишнього першого заступника голови Верховної Ради Ігоря Калєтніка. Заступник генерального прокурора Сергій Кізь закрив кримінальне провадження проти Ігоря Калєтніка у звʼязку з відсутністю в його діях складу злочину.
  • Речниця ексгенпрокурора Лариса Сарган відповіла на звинувачення Управління спеціальних розслідувань ГПУ, очолюваного Сергієм Горбатюком.