«Заблокована власність»: Ліван відмовився приймати іранський танкер слідом за Туреччиною та Грецією

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Вашингтон заявив, що нафтовий танкер Adrian Darya 1 (Grace 1) , який був під арештом Гібралтару протягом шести тижнів, є «заблокованою власністю» відповідно до антитерористичних законів. Його наступний пункт призначення залишається загадкою після того, як Туреччина та Ліван заперечили, що приймуть танкер, повідомляє Deutsche Welle.

30 серпня США повідомили, що застосують санкції проти «будь-кого, хто надає підтримку Adrian Darya 1» — іранському нафтовому танкеру, що посилив напругу між Тегераном та Заходом.

Міністерство фінансів США заявило, що судно наразі є «заблокованою власністю», відповідно до розпорядження, спрямованого проти дій терористів та осіб, які надають підтримку тероризму.

Указом також було застосовано санкції персонально проти капітана судна Ахілеша Кумара, 43-річного громадянина Індії.

Сигал Манделькер, американський секретар з питань тероризму та фінансової розвідки, сказала, що такі судна, як Adrian Darya 1, дозволяють Ірану «перевозити великі обсяги нафти, яку вони намагаються замаскувати та продати незаконно для фінансування злочинної діяльності режиму».

Що сталося?

Нафтовий танкер Grace 1 затримали Військово-морські сили Великої Британії. Як виявилося, судно перевозило сиру нафту в Сирію всупереч санкціям Європейського Союзу. На затриманому судні перебувало 28 членів екіпажу.

Незабаром Федеральний суд округу Колумбія США видав ордер на арешт іранського танкера Grace 1. Влада Гібралтару відхилила запит США про те, щоб Великобританія не випускала іранський нафтовий танкер. Вони зняли звинувачення і звільнили заарештований іранський танкер з нафтою та його екіпаж.

Тоді судно попрямувало в Грецію. США пригрозили Греції «наслідками», якщо порти країни приймуть іранський нафтовий супертанкер. Греція незабаром заявила, що не пропустить Adrian Darya 1 до жодного зі своїх портів.