США видали ордер на арешт іранського танкера. Grace 1 перевозив нафту до Сирії, незважаючи на заборону ЄС

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Федеральний суд округу Колумбія, США, видав ордер на арешт іранського танкера Grace 1, який перевозив сиру нафту до Сирії усупереч санкціям Європейського Союзу. Про це повідомляє Reuters.

Арешт виданий на нафтовий танкер Grace 1, усі нафтопродукти на борту, а також суму 995 тис. доларів США.

Танкер захопили британські королівські морські піхотинці 4 липня в Гібралтарі.

15 серпня Верховний суд Гібралтару дозволив танкеру Grace 1 покинути британську заморську територію. Британія заявила, що отримала від Тегерана письмові запевнення в тому, що вантаж не поїде до Сирії.

Але Сполучені Штати подали окрему апеляцію, щоб конфіскувати судно. Вашингтон намагається заарештувати Grace 1 на тій підставі, що судно повʼязано з Іранським корпусом ісламської революційної гвардії (IRGC), визнаним терористичною організацією. IRGC звинувачують у фінансових махінаціях, фінансуванні тероризму та відмиванні грошей.

Поставки нафти з Ірану до Сирії здійснюють через коло компаній, наближених до Корпусу, кажуть у Мінʼюсті США. На їхню думку, йдеться про «відмивання мільйонів доларів».

Уряду США буде потрібно довести звинувачення в процесі цивільної конфіскації.

  • Нафтовий танкер Grace 1 затримали Військово-морські сили Великобританії. Як виявилося, судно перевозило сиру нафту в Сирію всупереч санкціям Європейського союзу. Пізніше в МЗС Ірану викликали посла Великобританії з цього приводу. На затриманому судні перебувало 28 членів екіпажу.
  • Представник уряду Гібралтару повідомив, що члени екіпажу, які залишалися на борту танкера, — це переважно громадяни Індії, кілька пакистанців та українці.