Кір повернувся до Британії, Греції, Албанії та Чехії. ВООЗ звітує про рекордну кількість хворих

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Кір повернувся до Британії, Греції, Албанії та Чехії. ВООЗ звітує про рекордну кількість хворих

BSIP / UIG via Getty Images

Кір повернувся до Великої Британії, Греції, Албанії та Чехії, яким раніше вдалося перемогти цю хворобу. Кількість випадків зараження бʼє всі рекорди, повідомляє Всесвітня організація охорони здоровʼя.

Схожа ситуація виникла вперше з 2012 року, коли розпочався процес перевірки знищення кору. Наразі названі країни втратили статус таких, що перемогли вірус. Такі дані були отримані на основі аналізу стану справ у 2018 році.

«Відновлення передавання кору викликає глибоке занепокоєння. Якщо в будь-якому суспільстві не буде забезпечено і збережено високе охоплення імунізацією, то непотрібні страждання і для дітей, і для дорослих неминуче продовжаться. Не можна буде уникнути і трагічних смертей», — заявили у профільній європейській комісії ВООЗ.

У той же час Австрію та Швейцарію визнали такими, що перемогли кір. Проте лише за перше півріччя 2019 року кількість захворювань у Європі сягнула 90 тис. Продовження циркуляції кору вважається надзвичайною ситуацією другої категорії. Це дозволяє ВООЗ мобілізувати додаткові ресурси на допомогу потерпілим країнам.

В організації зазначають, що завдяки вжитим зусиллям у боротьбі проти кору вдалось досягти чималого прогресу в масштабах Європи, а нові спалахи в регіоні говорять про необхідність продовження розпочатої роботи.