Кличко: Народні депутати просять КС розʼяснити, хто повинен керувати Києвом згідно Конституції

Дата:
Кличко: Народні депутати просять КС розʼяснити, хто повинен керувати Києвом згідно Конституції

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Народні депутати звернулися до Конституційного суду з поданням щодо офіційного тлумачення Конституції у частині місцевого самоврядування і державної влади в Києві. Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Він нагадав, що в Києві діє місцеве самоврядування з особливостями, які встановлює «Закон про столицю». «Статтею 141 Конституції передбачено, що територіальна громада на відкритих і прямих виборах обирає міського голову, який головує на засіданнях ради і очолює її виконавчий орган, терміном на 5 років», — заявив Кличко.

Мер додав, що у 2003 році КС дав розʼяснення стосовно того, чи повинен київський міський голова бути призначений і головою Київської міської державної адміністрації. За висновками суду, таке призначення є виконанням прямих повноважень, а не суміщенням посад.

За словами Кличка, «окремі посадові особи в державі намагаються донести суспільству неправдиву інформацію, щоб фактично відібрати у столиці місцеве самоврядування і керувати нею «в ручному режимі».

«Розподіл повноважень київського міського голови та виконавчого органу Київської міської ради і повноважень з реалізації державної політики голови Київської міської державної адміністрації не може зменшувати закріплених і гарантованих державою прав і можливостей їх реалізації», — йдеться в поданні.

У документі зазначено, що «на законодавчому рівні неможливо ефективно розподілити повноваження між двома центрами прийняття рішень». Автори подання переконані, що тлумачення КС врегулює різночитання в тлумаченні статті Конституції в частині місцевого самоуправління.

«Ситуація, яка склалася в столиці, коли киян намагаються позбавити права обирати владу міста, є неконституційною, недемократичною та суперечить суті самоврядування», — додав Кличко.

Про що йдеться?

На початку липня в ЗМІ зʼявилася інформація, що президент Володимир Зеленський планує розділити повноваження мера Києва і голови КМДА і призначити на посаду голови Київської держадміністраціі свою людину. Кличко розповів, що зустрічався 10 липня з президентом Володимиром Зеленським і обговорював це питання, і назвав такий розподіл повноважень неприпустимим.

Народний депутат від «Слуги народу», гендиректор «1+1» Олександр Ткаченко заявив, що партія ініціюватиме новий законопроєкт про столицю, який передбачає розподіл посади мера і глави КМДА.

24 липня голова Офісу президента Андрій Богдан попросив Кабінет міністрів про подання щодо звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. Однак Кабмін відмовився розглядати питання про звільнення Кличка.