Нідерландську лікарку судять через евтаназію. Прокурори стверджують, що пацієнтка чинила спротив

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Нідерландську лікарку судять через евтаназію. Прокурори стверджують, що пацієнтка чинила спротив

Michel Porro / Getty Images

У Нідерландах судять лікарку, яка зробила своїй пацієнтці евтаназію. На переконання прокурорів, хвора не давала згоди на процедуру, повідомляє BBC.

Це перший випадок суду через евтаназію, яка була узаконена в Нідерландах ще у 2002 році. 74-літня пацієнтка, яка страждала на хворобу Альцгеймера, померла у 2016 році. Під час введення смертельної дози препарату лікарка, згідно з підозрою, попросила родичів потримати хвору. Прокуратура вважає, що пацієнтка чинила спротив, а підозрювана переконує, що діяла обережно.

Наразі родичі померлої пацієнтки підтримують лікарку. Сторона обвинувачення не вимагає увʼязнення жінки, яка вже пішла на пенсію, а лише хоче розібратися, як застосовувати закон про евтаназію у випадках, коли йдеться про хворих на деменцію.

Нідерланди стали першою країною в світі, де дозволили евтаназію, проте ця процедура має відбуватися за суворими правилами, прописаними в законі.

Задовго до своєї смерті пацієнтка написала заповіт, у якому просила зробити собі евтаназію до того, як вона стане повністю залежною від медичного догляду. Проте, як наголошує сторона обвинувачення, хвора бажала «мати можливість вирішувати, коли померти, якщо вирішить, що час настав».

Зазначається, що лікарка прийняла рішення про евтаназію, відштовхуючись від попередньої заяви хворої. Жінці, яка страждала на деменцію, додали заспокійливе у каву, але вона зненацька прийшла до тями, і родичам довелось утримувати її, доки не завершилася процедура евтаназії.

Центральною проблемою судової справи стало питання, чи розуміла пацієнтка, що її життя закінчиться згідно старої заяви.

«Важливим питанням у цьому випадку є те, як довго лікар повинен продовжувати консультувати пацієнта з деменцією, якщо пацієнт на більш ранній стадії вже вимагав евтаназії», — заявили в прокуратурі та підкреслили, що у добрих намірах лікарки сумнівів не мають.

При цьому дочка померлої дякує лікарці. «Лікарка звільнила мою маму з ментальної вʼязниці, в якій вона опинилася», — заявила вона.

Суд винесе рішення за два тижні.

  • У Нідерландах провели евтаназію 17-річній дівчині, яка кілька разів ставала жертвою сексуального насильства. Вона домагалася дозволу на проведення процедури евтаназії, не повідомляючи про це ні друзям, ні батькам.
  • В австралійському штаті Вікторія вперше застосували місцевий закон про добровільний відхід із життя. Закон діє тільки в цьому штаті. Ним скористалася 61-річна Керрі Робертсон, яка страждала від раку молочної залози в термінальній стадії.
  • У США здорову собаку породи ши-цу на призвісько Емма вбили після смерті її власниці. Жінка заповіла, щоб її улюбленицю поховали разом із нею.