Лідери G7: повертати Росію до Групи зарано, але слід налагодити з нею діалог

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Лідери «Великої сімки» погодилися з тим, що потрібно зміцнити діалог та координацію з Росією. Про це йшлося під час вечері, що відкривала саміт у французькому місті Біарріц, повідомляє AFP з посиланням на дипломатичне джерело. У той же час, лідери впевнені, що повертати РФ за стіл G7 зарано.

«Лідери погодилися з ідеєю, що G7 зміцнить діалог і координацію з Росією щодо поточних криз, однак зазначили, що надто рано повертати росіян за стіл», — сказало джерело.

Усі семеро лідерів погодилися з такою позицією під час вечері.

Утім раніше президент США Дональд Трамп висловлювався «за» повернення Росії до «Великої сімки». Перед зустріччю з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом американський лідер заявив, що «міг би безумовно підтримати» повернення Росії до G7.

Росія почала брати участь у самітах «Великої сімки» з 1994 року. З ініціативи президента США Білла Клінтона, Росії дозволили брати повнішу участь, починаючи з 1997 року, коли група отримала назву «Велика вісімка». Після анексії Криму та початку бойових дій на Донбасі у 2014 році Росію усунули з G8, яка трансформувалася в G7.