Меркель висловилася проти повернення Росії до «Великої сімки»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила проти безумовного повернення Росії до складу «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія). Про це вона сказала на пресконференції з премʼєр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Меркель нагадала, що Росію виключили з G8 через ситуацію в Україні, і додала, що для повернення Москви в «Велику сімку» необхідні успіхи у реалізації «мінських домовленостей».

«Якщо ми досягнемо успіхів у реалізації Мінських домовленостей, то, звичайно, у нас буде інша ситуація. Проте зараз ми не досягли такого успіху, щоб причини [виключення Росії в 2014 році] були усунуті», — сказала канцлер Німеччини.

Росія почала брати участь у самітах «Великої сімки» з 1994 року. За ініціативою президента США Білла Клінтона, Росії дозволили брати більш повну участь, починаючи з 1997 року, коли група отримала назву «Велика вісімка». Після анексії Криму і початку бойових дій на Донбасі у 2014 році виключили Росію з G8, яка трансформувалася в G7.