На Южно-Українській АЕС співробітника впіймали на майнінгу криптовалюти. СБУ провела обшуки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України провела обшуки на території Южно-Української атомної електростанції через інформацію про майнінг криптовалюти на території станції. Про це повідомляє пресслужба АЕС.

Під час обшуку в одному зі складських приміщень, в якому зберігаються запасні частини для допоміжного обладнання, зʼясувалося, що працівник АЕС розмістив там власне комп’ютерне обладнання, яке використовував для майнінгу криптовалюти.

«Доступ до цього складського приміщення був тільки у матеріально відповідальної особи, і саме ця особа облаштувала так звану «ферму» для «майнінгу». Особисте комп’ютерне обладнання, яке належало працівникові, вилучене в ході обшуку», — йдеться у повідомленні. Згідно з матеріалами справи, СБУ провела обшук 10 липня.

​Внутрішнє розслідування встановило, що вилучене обладнання не було підʼєднане до мережі атомної станції, «тому поширена в деяких ЗМІ інформація про ризик витоку даних про фізичний захист атомної станції не має під собою підґрунтя».

До працівника застосували стягнення у вигляді позбавлення премії і перевели на нижчеоплачувану роботу згідно з поданою ним заявою. «​В процесі досудового розслідування буде проведено судово-економічну експертизу для визначення розміру матеріальних збитків, завданих споживанням електроенергії для особистих неслужбових потреб. Цю суму буде стягнуто з працівника на користь ВП ЮУАЕС за результатами розгляду даної справи судом», — повідомляють на станції.

На Южно-Українській АЕС підкреслили, що подробиці справи не підлягають розголошенню через таємницю слідства. Вони можуть бути оприлюднені після завершення судового процесу.