Влада Непалу заборонила використання одноразового пластику на Евересті

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Влада Непалу заборонила використання одноразового пластику поблизу гори Еверест, щоб скоротити кількість сміття, яке залишають численні альпіністи. Заборона набуде чинності в муніципалітеті з січня 2020.

Про це пише BBC.

Чиновники вважають, що заходи допоможуть «зберегти весь регіон, сам Еверест і всі гори чистими в довгостроковій перспективі, додавши, що нещодавно неподалік гори було прибрано понад 11 тонн сміття.

Під заборону потрапляють пластикові пляшки для пиття, стаканчики та інші вироби із пластмаси товщиною від 30 мікрон.

Трекінгові компанії, авіакомпанії та Асоціація альпінізму Непалу будуть працювати з місцевими посадовцями для забезпечення дотримання заборони.

Штрафи та види покарання за порушення поки невідомі.

  • У серпні влада Непалу посилила правила видачі дозволів для сходження на гору Еверест та інші вершини Гімалаїв. Альпіністи, охочі піднятися на Еверест та інші гори висотою понад 8 тис. м, повинні пройти базову та високогірну підготовку для сходження.
  • До цього в Непалі вирішили переглянути правила підйому на Еверест після повідомлень про скупчення альпіністів на вершині гори, що призвело до смерті декого з них. За весняний сезон 2019 року під час сходження на Еверест загинули або пропали безвісти 11 альпіністів.
  • На схилах гори Еверест усе частіше знаходять тіла загиблих альпіністів. Через глобальне потепління тане льодовик Кхумбу, у якому під товщею снігу та льоду залишаються похованими сотні підкорювачів найвищої точки землі. Усього по дорозі на вершину загинули майже 300 альпіністів.