Глобальне потепління: під льодовиком Евересту знаходять усе більше тіл загиблих альпіністів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На схилах гори Еверест усе частіше знаходять тіла загиблих альпіністів. Через глобальне потепління тане льодовик Кхумбу, у якому під товщею снігу і льоду залишаються похованими сотні підкорювачів найвищої точки землі. Всього по дорозі на вершину загинуло майже 300 альпіністів.

Як пише The Guardian, тіла переважно знаходять на непальській частині гори.

На думку фахівців, льодовик рухається вниз, оголюючи гірські породи. Кхумбу є однією з найбільш небезпечних точок на шляху до вершини. Альпіністи перетинають його перед початком підйому на пік. Через потепління на ньому зʼявляються проталини, які зʼєднуються між собою і утворюють озера. У 2016 році непальські військові вже осушили одне з таких озер.

У Непальській альпіністській асоціації зазначають, що у льодовику почали знаходити тіла, які пролежали під льодом десятки років. Багато з них перебувають у важкодоступних місцях, а тому їх переміщення досить ризиковане. Організатори експедицій почали наймати спеціальних носіїв, щоб евакуювати тіла, оскільки багато груп альпіністів усе частіше звертаються з проханнями відчистити шлях від трупів.

У середньому такі операції коштують від $40 тисяч, і частіше за все тіла залишають на вершині.