«Хто ці люди?» Віцепремʼєр Розенко звинуватив Зеленського у спробі призначити глав областей «кулуарно, без конкурсів»

Дата:

Віцепремʼєр-міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що Офіс президента намагається призначити голів трьох обласних державних адміністрацій поза конкурсом. Йдеться про три області — Запорізьку, Вінницьку та Рівненську, повідомив Розенко на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, 21 серпня на розгляд Кабінету міністрів було зроблено подання на трьох кандидатів — Віталія Туринка (його пропонувалося призначити головою Запорізької ОДА), Владислава Скальського (головою Вінницької ОДА), Віталія Коваля (головою Рівненської ОДА).

Розенко підкреслив, що кандидатури до уряду подали за півгодини до початку засідання, а професійний досвід і біографії цих людей невідомі.

«При поданні зазначених кандидатів були порушені проголошені раніше самим президентом принципи . Ніяких «відкритих, прозорих, чесних і публічних» конкурсів на посади голів ОДА не було проведено; «відбір» кандидатів був здійснений таємно від суспільства без залучення відомих HR-агенств; «відбір» кандидатів відбувався в кулуарний спосіб. Прізвища кандидатів не були оприлюднені і не було жодного громадського обговорення цих кандидатур. Членам уряду були роздані матеріали про кандидатів, та й узагалі перелік кандидатів тільки за пів години до засідання», — повідомив Розенко.

Розенко також опублікував дані про кандидатів, які надали з Офісу президента. Там зазначено, що кандидат, наприклад, на посаду голови Вінницької ОДА Скальський з 2015 року очолював фірму «ВВВ Монтаж», яка займалася укладанням асфальту. А кандидат на посаду голови Рівненської ОДА Коваль з 2012 року працював регіональним менеджером Рівненського домобудівного комбінату.

За підсумками засідання, уряд погодив усі три кандидатури. «Погодили всіх трьох», — повідомив після засідання представник президента в Кабміні Андрій Герус. Тепер кандидатів може призначити своїм указом президент.

  • 12 серпня президент Володимир Зеленський призначив головою Житомирської обласної державної адміністрації Віталія Бунечка, який раніше був першим заступником начальника Головного управління СБУ в Донецькій області.
  • А під час робочої поїздки в Івано-Франківськ призначив нового голову Івано-Франківської облдержадміністрації. Ним став Денис Шмигаль, який з 2018 року очолював найбільше енергетичне підприємство в регіоні — Бурштинську ТЕС, що належить холдингу «ДТЕК» Ріната Ахметова.