«Слугу народу» звинуватили у самовільному перегляд кількості депутатів у комітетах Ради

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що партія «Слуга народу» на свій розсуд змінює кількість депутатів у комітетах Верховної Ради нового скликання.

Про це вона написала у Facebook.

«Знехтувавши спільним рішенням щодо граничного розміру комітетів, яке було досягнуте на першому засіданні підготовчої групи минулого тижня (від 7 до 31 депутата), керівництво монобільшості вирішило, що, наприклад, в комітеті з євроінтерації має бути не менше і не більше, ніж сім людей, водночас в комітеті, що опікуватиметься цифровою трансформацією, має працювати двадцять депутатів», — написала вона.

Віцепрем’єрка вважає, що такі дії порушують «підтверджені пріоритети нових керівників». Вона додала, що скорочення числа людей в комітеті з євроінтеграції значно сповільнить прийняття важливих законів у майбутньому.

«Нагадаю, що євроінтеграція — це не «міжнародні вояжі», не урочисті фото з керівниками ЄС, а насамперед довга, копітка і марудна робота у всіх сферах життя країни — від транспорту, митниці та енергетики до захисту авторських прав і зміни трудового законодавства. Саме від профільного комітету залежить, як швидко і наскільки якісно Рада буде розглядати євроінтеграційні законопроєкти, яких так чекають українці», — пояснила вона.

Віцеспікерка Верховної Ради Ірина Геращенко також заявила, що «Слуга народу» через «пріоритет діджиталізації» урізала кількість осіб у комітеті.

«СН чомусь самостійно встановила кількість членів комітетів, не давши нам права вибору. У пріоритеті — культова для них діджіталізація, цифрові технології, там чомусь має бути 20 депутатів. У ізгоях — комітети євроінтеграції та свободи слова. На думку слуг там повинно працювати по 7 депутатів. Ну, і багато інших незрозумілих моментів», — написала вона.

Інша депутатка, Ірина Фріз, звинуватила «Слугу народу» в тому, що партія вимагає зафіксувати розподіл депутатів по комітетах в пропорціі, яка дає їм тотальну більшість, тобто контроль ухвалення рішень в усіх комітетах.

«Слуги» зарвалися. Визначили кількість комітетів, мінімальну та максимальну кількість депутатів в них, але й цього замало виявляється. Тепер вони хочуть й депутатів від інших фракцій згідно власного бачення розподіляти. Парламентаризм хочуть обнулити, бо він авторитарному режиму «слуг» не потрібен. Зайвий. Він буде відволікати інакомислячими думками, запереченнями щодо діянь монобільшості. Тому так завзято поспішають «слуги» використати свій час для встановлення в Україні зережиму», — написала вона у Facebook.