У Карпатах загинув румунський альпініст, який підкорив Гімалаї

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

У Карпатському гірському масиві Фегераш загинув 45-річний румунський альпініст Жолт Торок. Він перебував один у місцевості, де немає сигналу мережі, повідомляє «Радіо Румунії».

Торока, який зник кілька днів тому, було знайдено рятувальниками в суботу, 17 серпня біля гори Негою. Вертоліт не зміг приземлитися на місці події, тому рятувальники спустили альпініста вниз на ношах.

Жолт Торок підкорив багато вершин світу. 2016 року він був одним з перших альпіністів, які підкорили Пік 5 висотою 6421 м у гімалайському районі Макалу.

2013 року він очолював румунську експедицію, яка піднялася на вершину Нангапарбат також в Гімалаях висотою 8126 м. Це залишається найбільшим досягненням румунського альпінізму.

  • Влада Непалу посилила правила видачі дозволів для сходження на гору Еверест та інші вершини Гімалаїв. Рішення про перегляд правил ухвалили після повідомлень про скупчення альпіністів на вершині гори, що призвело до смерті декого з них. За весняний сезон 2019 року під час сходження на Еверест загинули або пропали безвісти 11 альпіністів.
  • На схилах гори Еверест все частіше знаходять тіла загиблих альпіністів. Через глобальне потепління тане льодовик Кхумбу, в якому під товщею снігу і льоду залишаються похованими сотні підкорювачів найвищої точки землі. Всього дорогою на вершину загинули майже 300 альпіністів.