«Укроборонпром» звинувачує Міноборони у знищенні заводу імені Морозова та блокуванні розробок. У відомстві все заперечують

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держконцерн «Укроборонпром» 14 серпня звинуватив Міністерство оборони у знищенні ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. Морозова» (ХКБМ) і блокуванні розробок військової техніки, що ставить під удар обороноздатність країни.

«ДП вимушено переводить майже тисячний колектив підприємства на дводенний робочий тиждень. Причина цього — низка рішень Міноборони, які створюють умови для знищення одного з провідних оборонних підприємств України. Фактично ХКБМ залишилося без замовлення на виготовлення нової техніки, без грошей для розробки перспективних зразків і з загрозою отримати багатомільйонний штраф, який остаточно заблокує роботу підприємства», — сказано в заяві пресслужби «Укроборонпрому».

Там кажуть, що Міноборони припинило фінансувати виробництво БТР-4, оскільки приватна компанія «Лозівський ковальсько-механічний завод» не змогла зробити достатню кількість корпусів зі сталі марки 71, а також заблокувало виготовлення корпусів БТР-4 з бронесталі європейського виробництва на потужностях ХКБМ та інших підприємств концерну. У ДК «Укроборонпром» стверджують, що це стало причиною невиконання оборонного замовлення з виготовлення БТР-4 для армії. Тепер Міноборони вимагає від ХКБМ штраф у 82,3 млн грн за невиконання замовлення.

У Міністерстві оборони заявили, що, незважаючи на контракти, «Укроборонпром» за два роки виготовив лише 7 БТР-4Е, а роботу з модернізації Т-64 взагалі не почав за три роки.

«Керівництво концерну фактично усунулося від організації робіт, допустило зрив термінів виробництва, що також призвело до збільшення ціни на техніку, а тепер вимагає не накладати штрафні санкції та перенести терміни поставки БТРів майже на рік», — сказано в повідомленні.

У відомстві назвали звинувачення безпідставними і стверджують, що ХКБМ отримувало достатнє фінансування.

«За два роки виконання контракту, при належному фінансуванні, підприємством виготовлено лише 7 одиниць бронетранспортерів БТР-4Е, частина бронетранспортерів перебуває на різних стадіях виготовлення, а майже половина — взагалі не закладена у виробництво (у тому числі корпуси для бронетранспортерів на ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» з причини недофінансування останнього з боку ДП)», — додали в Міноборони.

Тепер відомство пропонує заходи, що дозволяють знизити вартість продукції за контрактом орієнтовно на суму близько 220 млн грн.

«Але головне, чого хоче керівництво ДК «Укроборонпром» і ДП «ХКБМ», — щоб Міністерство оборони України, усупереч умовам контракту та законодавству України, відмовилося від стягнення з ДП «ХКБМ» штрафних санкцій за невиконання умов контракту й перенесло терміни постачання бронетранспортерів майже на рік, що тягне за собою невиправдану сплату відсотків за користування кредитом в обсязі 11,2 млн. грн щомісячно», — йдеться в повідомленні.