Справа «Роттердам+»: САП оскаржить запобіжні заходи ексчлену НКРЕКП Євдокимову та начальнику управління Ревенку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить запобіжні заходи колишньому членові Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Володимиру Євдокімову та заступнику начальника управління енергоринку НКРЕКП Тарасу Ревенку.

Про це сказано в повідомленні САП.

«В апеляційних скаргах прокурори наголошують на необхідності обрання запобіжних заходів відповідно до ролі кожного у вчиненні вказаного злочину, а також розміру завданих збитків, — а саме ексначальнику управління енергоринку НКРЕКП у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 5 млн гривень та чинному директору ДП «Оператор ринку» — тримання під вартою із 50 млн гривень застави», — йдеться в повідомленні.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 млрд грн через необґрунтоване застосування цієї формули.