Великі християнські церкви Німеччини втрачають парафіян і можуть відмовитися від недільних богослужінь. Що відбувається?

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Дві найбільші християнські церкви Німеччини нині переживають не найкращі часи — у 2018 році вони втратили понад 400 тисяч парафіян. Кількість протестантів скоротилася майже на 220 тисяч, а католиків — на 216 тисяч. Про це пише DW.

Особливо помітний відтік парафіян у великих містах, таких як Кельн, Ессен, Берлін, Дюссельдорф, Мюнхен, Гамбург. Щоправда, і католиків, і вірян Євангельської церкви в країні все ще дуже багато — понад 23 млн і трохи більше 21 млн відповідно. У цілому це 53,2% населення країни.

Євангельська церква Німеччини навіть запропонувала своїм громадам подумати про відмову від проведення недільних богослужінь. Адже згідно з результатами дослідження, недільні богослужіння залучають все меншу кількість вірян — в середньому, приблизно 734 тисячі протестантів не пропускають недільних богослужінь — це менше 4% всіх парафіян. А будь-яка меса коштує чималих грошей. Тож, на думку євангелістів, проводити її в напівпорожній церкві — це марнотратство.

Кількість парафіян в церквах Німеччини знижується роками. Дослідження, опубліковане Фрайбурзьким університетом у травні, показало, що число людей, що належать до двох основних церков Німеччини, до 2060 року скоротиться вдвічі. Попри відсутність статистичних даних про причини виходу з церкви, опитування, проведені офіційними особами в останні місяці, вказують на звʼязок зі скандалами про сексуальне насильство за участю католицької церкви.

Церкви докладають усіх зусиль до того, щоб утримати людей. Єпископство баварського Регенсбурга навіть організувало «гарячу» телефонну лінію для вірян, які вирішили розпрощатися з церквою. Щоправда, як зізнається в інтервʼю журналістам Регенсбурзький диякон Міхаель Вайсманн, мало не третина тих, хто за цим номером телефонує, всього лише хочуть «випустити пару», тобто лають священнослужителів.