Скасування особливого статусу Кашміру: Пакистан зупинив транспортне сполучення з Індією

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Влада Пакистану вирішила скасувати рух автобусів між Лахором і столицею Індії Нью-Делі через конфлікт навколо Кашміру. Про це повідомляє Reuters.

«10 серпня представник пакистанської корпорації з розвитку туризму Аршад Алі повідомив, що уряд припиняє рух автобуса, який шість разів на тиждень їздив з пакистанського Лахора до індійського Нью-Делі», — йдеться в повідомленні.

До цього Пакистан скасував кілька інших автобусних і залізничних маршрутів.

Що сталося?

Згідно з конституцією Індії, штат Джамму і Кашмір має особливу автономію. У цьому штаті всі закони, ухвалені центральним урядом (за винятком тих, що стосуються сфер оборони, зовнішніх звʼязків і деяких інших), має ухвалювати місцева асамблея. Жителі інших регіонів Індії не мають права купувати в Кашмірі землю. Штат має власний прапор, зі статусом нарівні з державним.

Територія князівства Кашмір є предметом суперечки між Індією і Пакистаном від 1947 року, коли Британська Індія, отримавши незалежність, розділилася на дві держави за релігійною ознакою. Більшість жителів Кашміру — мусульмани, і спочатку передбачалося, що цей регіон відійде до Пакистану, але махараджа (князь) Кашміру індус Харі Сінгх вирішив увійти до складу Індії, що спричинило масове невдоволення населення князівства. Як наслідок спалахнула перша індо-пакистанська війна.

Регіон залишається осередком нестабільності, у Кашмірі немає державного кордону, а його територію розділяє лінія контролю.

  • Уряд Індії має намір скасувати ст. 370 конституції, яка наділяє штат Джамму і Кашмір особливим статусом. «Статтю 370, яка наділяє Джамму і Кашмір особливим статусом, слід скасувати. Устрій Джамму і Кашміру повинен бути реорганізований», — заявив міністр внутрішніх справ Індії Аміт Шах, виступаючи в парламенті.