Росія розмістила ракетну систему за 35 км від кордону з Норвегією. Кажуть, зробили це для безпеки країни

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Російська Федерація розмістила берегову ракетну систему «Бал» на півострові Середній на узбережжі Баренцевого моря. Це місце знаходиться за 35 км від кордону з Норвегією, повідомляє The Moscow Times.

Розміщення берегової ракетної системи в тій точці — це відповідь Росії на будівництво американської радіолокаційної системи Globus на території Норвегії.

Півострів Середній знаходиться за 35 км від норвезько-російського сухопутного кордону на півночі. За умови гарної погоди з півострова чудово проглядається норвезьке місто Варді, де американці зводять радіолокаційну систему Globus на замовлення норвезьких служб безпеки.

Як зазначає ЗМІ, американські радари тривалий час були причиною суперечок між Росією та Норвегією в галузі безпеки. У травні 2019 року Росія пообіцяла вжити контрзаходів щодо новітньої радіолокаційної системи, яку будують у Варді. При цьому з боку Росії не пролунало пояснень, як її безпеці можуть загрожувати радари — пристрої, створені для спостереження, а не для здійснення атак.

«Мені здається очевидним, що наші чи інші країни не можуть ігнорувати військову підготовку біля російських чи будь-яких інших кордонів, — сказала прессекретарка МЗС Росії Марія Захарова. — Ми будемо вживати заходів для убезпечення».

Система «Бал» оснащена турбореактивними надзвуковими крилатими протикорабельними ракетами Х-35, кожна з яких має 145-кілограмову боєголовку.

Перші стрільби ракетами відбудуться цієї осені під час планових навчань Північного флоту.