У Чорне море зайшов американський ракетний есмінець USS Porter. Росія проводить у регіоні навчання

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Чорне море для патрулювання зайшов ракетний есмінець Шостого флоту США USS Porter DDG78.

Як повідомляє пресслужба американського флоту, він прибув для «підвищення регіональної стабільності на морі та підтримки союзників і партнерів з НАТО в регіоні».

«Військово-морські операції, які ми проводимо в Чорному морі з нашими союзниками та партнерами, підтримують міцні взаємини, необхідні для регіональної стабільності», — прокоментувала візит віцеадмірал Ліза Франчетті.

Цей есмінець вшосте за рік заходить у Чорне море. Останній раз він брав участь у військово-морських навчаннях Sea Breeze 2019, які проводила Україна і в яких брали участь 19 країн.

Активність кораблів НАТО в Чорному морі стала більш помітною у звʼязку з діями Росії. РФ зараз проводить військово-морські навчання і перекрила понад чверть його акваторії ( 118 570 кв. км). Як пише «Український міліарний портал» із посиланням на міжнародні приписи для мореплавців, росіяни перекрили пʼять квадратів з 24 липня до 19 серпня.

USS Porter DDG78 має на озброєнні ракети «Томагавк» (90 пускових установок), протичовнові ракети, а також зенітні керовані ракети RIM-161 SM-3, які можуть знищувати цілі на заатмосферних висотах.