The Guardian: У Китаї школярі під виглядом стажування змушені ночами збирати пристрої для Amazon

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Близько тисячі школярів і студентів у Китаї працюють в нічні зміни, збираючи пристрої для найбільшого у світі рітейлера Amazon, пише The Guardian.

Інтервʼю з працівниками і дані з документів компанії Foxconn, яка займається збором пристроїв для Amazon, показують, що багато дітей змушені працювати ночами і понаднормово, що порушує трудове законодавство Китаю.

Підлітків набирають у школах і технічних коледжах у місті Хеньяні та його околицях. Роботу класифікують як стажування, а вчителі отримують за залучення школярів виплати. Учителів також просять заохочувати учнів, які відмовляються від співпраці, погоджуватися на понаднормову роботу.

Зазначається, що учні збирають електронні книги Kindle і пристрої з підтримкою голосового асистента Alexa, такі як «розумна» колонка Echo Dot. Діти повинні пройти двомісячну «практику» перед тим, як поповнять штат фабрики у періоди піку виробництва.

Foxconn визнала, що учні працювали нелегально, і заявила, що вживає негайних заходів для виправлення ситуації. «Ми подвоїли нагляд і моніторинг програми стажування кожної школи-партнера, щоб ні за жодних обставин стажистам не дозволялося працювати понаднормово або ночами», — йдеться в заяві.

Що кажуть в Amazon?

Представник компанії заявив, що Amazon не потерпить порушень кодексу поведінки своїх постачальників і регулярно проводить оцінку їхньої діяльності, залучаючи для цього незалежних аудиторів. «Якщо ми виявимо порушення, ми зробимо відповідні кроки, зокрема вимагатимемо негайно виправити ситуацію», — сказав представник.

Він додав, що компанія розслідує цю інформацію і обговорює її з Foxconn. 7 серпня на виробництво прибули додаткові групи фахівців Amazon для перевірки.