Зеленський обіцяє земельну реформу та прогнозує запуск ринку землі у 2020 році

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський прогнозує запуск ринку сільськогосподарської землі у 2020 році, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«У цьому році ми обовʼязково проведемо земельну реформу, що вже в майбутньому році дозволить створити ринок землі на 40 млн га, яка є найкращою в світі за якістю», — сказав Зеленський на українсько-турецькому бізнес–форумі в Стамбулі в четвер.

За його словами, в Україні вже є турецькі компанії, які володіють землею, зокрема компанія «Онур». «Сподіваюся, таких компаній буде більше, особливо це стосується південної частини України, де є необхідність створення і розвитку меліоративних систем. Тут ми теж розглядаємо можливість для державного приватного партнерства», — додав Зеленський.

Він додав, що восени Верховна Рада повинна ухвалити закон про концесію, «що дозволить державі безпечно працювати з приватним сектором і приватними компаніями».

  • У січні Верховна Рада не скасувала мораторій на продаж землі сільгосппризначення, продовжений 20 грудня 2018 року. Законопроєкт про продовження цього мораторію, зокрема, передбачав, що Кабінет міністрів до 1 березня 2019 року має розробити і внести на розгляд парламенту проєкт закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.